Titular notícies

Barcelona i el Congrès Mundial de Mòbils


El que companyies i ciutadans podem i hem de fer 


Barcelona ha estat nominada la "Capital Mundial del Mòbil" de 2012-2018, una decisió que aportarà cada any més de 60.000 persones de més de 200 països a la ciutat per a visitar el “GSMA Mobile World Congress”, així com varis milions d'euros i la generació de molts llocs de treball directes i indirectes al llarg de 7 anys, un fet important en aquest període de profunda crisi econòmica a Espanya.

Al mateix temps, és imprescindible concienciar a la gent, tant empreses com consumidors, sobre els problemes relacionats amb la nostra incesant demanda de “coltan” (entre d'altres minerals com la casiterita i l'or) utilitzats en els mòbils i altres aparells, la manera d'extracció i d'explotació dels quals provoca un gran impacte social i ecològic en el centre d'Àfrica, on s'estima que hi ha un 80% de les reserves mundials d'aquest mineral. Allà els minerals extrets il.legalment han servit per finançar per més de 15 anys a grups armats, que es disputen el control del territori i les mines, recluten a infants a les seves tropes i utilitzen mà d'obra semiesclavitzada.
Aquesta guerra a l'est de la Repùblica Democràtica del Congo ha produït ja uns 6 milions de víctimes (xifra similar a la de l'Holocaust a Europa) a més d' innombrables abusos dels drets humans, violacions massives, contaminació ambiental, deforestació d'un dels pulmons del planeta i altres greus conseqüències pels ecosistemes. S'estima que un 30% del coltan utilitzat al món prové actualment de la RDC, perdent-se la traçabilitat del seu origen en cada pas de la cadena de compra-venta i processament, fins que s'el.laboren els components que utilitzen les grans companyies productores de telèfons, ordinadors i altres dispositius.

Com a primera mesura, aquestes companyies s'han d'assegurar i assegurar-nos que els metalls utilitzats en els seus productes NO SÓN MINERALS PROVINENTS DEL CONFLICTE (conflict-free minerals), aportant la documentació i auditories externes que ho certifiquin. Una llei en aquest sentit s'està implementant ja en els Estats Units per obligar a les companyies a realitzar el procés de traçabilitat fins a la mina d'origen. De fet, un esdeveniment com el d'aquest Congrès Mundial de Mòbils s'hauria d'aprofitar per abordar seriosament la problemàtica del coltan, fonamental per aquesta indústria, una cosa que els ciutadans esperem d'aquelles companyies que declaren prendre la seva responsabilitat i reputació seriosament.

Per altra banda, els consumidors hem de fer més pressió per una gestió més transparent, i existeixen llocs web com http://www.raisehopeforcongo.org/content/conflict-minerals-company-rankings, que proveeix un rànking de companyies en funció del seu compromís i gestions responsables per assegurar l'origen de la matèria prima utilitzada. Allí pots veure quins ho estàn fent millor, i escriure a les companyies que podríen millorar la seva gestió.





Davant de tot això, els usuaris d'aquestes tecnologies també TENIM L'OBLIGACIÓ MORAL d'actuar responsablement i sostenible allargant la vida útil dels nostres dispositius, i reciclant-los o permetent la seva reutilització per tal d'evitar una petjada ecològica i social més gran, a més de prevenir la contaminació en el nostre medi per una mala gestió. Recordem que la veritable "darrera aplicació" per un mòbil és RECICLAR-LO!

La campanya “Mobitza't per la selva”, gestionada per voluntaris/es de l'Institut Jane Goodall Espanya, és una eina gratuïta que permet a tots els ciutadans aconseguir aquests objetius, reciclant els seus mòbils d'una manera senzitlla, a més d'enviar els beneficis del reciclat a programes d'educació, conservació i desenvolupament sostenible a la conca del Congo

T'hi  sumes?  Et necessitem. Part de la solució està a les nostres mans…

Últimes Notícies

NOTÍCIES

 
 
 



 
 
Descarrega't l'etiqueta
per enviament gratuït!




Descarrega el dossier
virtual de la campanya